Een troebel grensgebied 

Soms vraag ik mij af of dat alles wat er in mijn hoofd zit wel echt van mij is. Echt in de zin van echt door mijzelf verzonnen. Zijn het wel mijn opvattingen en ideeen ? Of is dit alles een projectie van alles wat de wereld mij laat zien? Tuurlijk weet ik dat dat deels zo is, deels wordt je beïnvloed, en waarschijnlijk meer dan je denkt. Meer dan ik denk. Maar hoe zit het met het andere deel dan? Daar heb ik over nagedacht en volgens mij is dat deel in mij in opstand tegen de simpelheid van de geprojecteerde wereld in mij. 

En tegen die simpelheid voel ik een irritatie.  

Mijn mening is een beetje fluctuerend. Dat durf ik best toe te geven. Ik hoef niet altijd maar persee 1 standpunt te hebben. Zo zit ik in elkaar. 

Maar het werkt bij mij ook zo dat ik over bepaalde onderwerpen gewoon echt geen mening heb. Ik leg graag meerdere standpunten naast elkaar en bekijk het vanuit verschillende hoeken. Je hebt van die mensen die dan hun poot stijf houden en A zeggen. Aan de andere kant staan de mensen die vinden dat het echt alleen maar B kan zijn. En mag ik dan nog wel denken dat ik niet geloof in alleen A of alleen B. Mag ik het met beide eens zijn? Dat lijkt niet het moraal van de tegenwoordige tijd. In praatprogramma’s zie je dat veel. Ik vind het interessant om te bekijken en  het fascineert me hoe de personen tegenover elkaar zittende aan een tafel hun mening verdedigen en het standpunt van de ander proberen te ontkrachtten. Soms lijkt zo’n conversatie op een samenspel zoals dat zo mooi gaat in een capoeira dans. Dat zijn de good-feelings gesprekken maar meer dan  regelmatig gebeurt het dat gesprek met een vorm aanneemt van een partijtje kickboxen. 

Steeds denk ik maar weer, sla jullie handen toch eens in elkaar, daar kan je vast wel wat mee. Het geeft geen garantie maar mijn motto is ‘wie niet waagd…..’
Ik ben meer van de middenweg. Twee waarheden zijn er meer dan 1 , twee is maar dan 1. Ketchup en mayonaise kunnen ook tegelijkertijd gebruikt worden en is dan nog steeds lekker, ja toch? Het lijkt wel alsof er altijd ingekaderd moet worden. Hier is de lijn, dat is de grens , punt. Het wordt A of B, 1 of 2 , maar waarom geen 3 ? 

Het hebben van 1 concrete mening ontbreekt bij mij vaak . Simpelweg omdat ik vind dat de dingen soms niet links of rechts zijn, zwart of wit, leeg of vol. Altijd maar dat gedoe over dat glas dat half leeg is en half vol moet zijn. Wees blij dat je een glas hebt denk ik dan, en je weet de weg naar de kraan, doe daar je voordeel mee. Of pak een fles met cola en dan is het probleem ook opgelost. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en ga je verkeerd dan wandel je door naar Parijs, daar is het ook leuk. Ik probeer maar te zeggen, lukken plan A en B niet dan probeer je de rest van het alfabet. 

En als het om de politiek gaat dan steekt die irritatie weer de kop op. Zodra het gaat om asielzoekers binnen laten ja of nee denk ik: Alsof het zo gemakkelijk in elkaar zit. Alsof dat een reële keuze is! En ook zoiets: kiezen voor een politieke partij, waarom zou ik? Mag ik niet op allemaal stemmen met de hoop dat ze gaan samenwerken? En dan heb je dat kader weer, dat kader waarin precies dat past wat de wereld ons laat zien wil laten geloven. Soms weet ik dat niet meer. Vind ik dat vliegtuig ongeluk wel het aller ergste puur omdat ze dat op het nieuws zeggen? Of vind ik de verongelukte auto’s in het dagelijkse verkeer met het zelfde aantal gewonden net zo vreselijk en erg? Maar niet elke auto wordt vermeld via het nieuws, elk vliegtuig wel. En daar is de projectie weer, we geloven wat we te zien krijgen. Ik wil niet bespeelt worden, ik wil graag zelf nadenken. 

  • En ook al weet ik niet alijd hoe het zit. En weet ik niet of ik wel de juiste informatie filter vanuit de hele wereld naar alleen mijn individuele breintje. 1 ding weet ik wel, en dat is dat mijn irritatie en frustratie over de simpelheid, beknoptheid van het andermans brein mij weer allert houden. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s