Good life at the Nile tot aan de Deadmens-road to kampala 

Ik vertoef in Jinja, dit ligt in het zuiden van Uganda en grenst aan Lake Victoria. Ook loopt de Nijl langs ons op en kunnen we de mooiste spots met prachtig uitzicht opzoeken. Er zijn hang-outs van hout met de meest verse juices van passion en watermelon. 
Het is hier gezellig en de mensen zijn aardig en vrolijk. De zon schijnt, het is warm, de palmbladeren wiegen door een zuchtje wind en overal is kleur. Kleurrijk zijn de oranje zanderige wegen, de marktkramen vol trossen gele bananen en de winkels met tig gekleurde wapperende stoffen. 

Ik werk in het Babieshome waar ik speel met de kinderen, een huilende baby troost.  En de Balungi kinderen, gehandicapt, kunnen niet lopen dus   draag ik ze naar buiten en leg ze neer op een groot vogelnest/schommel. Ik  draai muziek voor ze op de iPhone en probeer ze te stimuleren door ze te kietelen Als ze dan breed uit lachen doet me dat goed. Zo fijn dat deze kinderen een tweede leven is gegeven en dat ze weer een thuis hebben. Hier is toekomst voor hen. 

Het leven is goed en hoeft niet ingewikkeld te zijn hier in Jinja. 

Maar vandaag gaan we naar Kampala. Een stad welke relatief groot en druk is vergeleken bij Jinja.

We hebben een bekende chauffeur en een prima busje! Bestemd voor 7 mensen maar waar je met 10 man in kan zo is gebleken. De heen reis verliep prima. 

In Kampala hebben we wat rond geslenterd en een kijkje genomen op de Craft market.  

Ik heb hier vriendschap gesloten met een marktvrouw. En tevens een deal gesloten, door het geven van een ‘box’ , bij het kopen van een Afrikaanse tas van kleurrijke stof. Niet perse gebruikelijk maar wel heel grappig! Deze vrouw vond mij cool en ik haar. Ze lachte breeduit.

Het einde van deze middag begon met een goede regenbui. We zaten wat te drinken inside. Alleen stond wel de taxi klaar buiten aan de overkant van de straat. Inmiddels waren de rijbanen veranderd in stromende rivieren. Dus trekken wij 1 voor 1  een sprintje en springen de auto in. We zijn drijf en drijf nat, tot op onze onderbroeken.

En toen de rit terug. 

We rijden op een driebaansweg. Links voor ons, rechts voor het tegemoet komende verkeer. Op zich heb ik hier vrede mee. Maar het punt is dat de middelste baan een inhaalstrook is. Deze is bestemd voor het tegenkomende verkeer om elkaar in de te halen. Wij hebben in tegenstelling tot hen een doorgetrokken streep. En gezien niemand zich aan de spelregels houd wordt het een beetje spannender. Wat er exact gebeurd is dat ook wij deze baan gebruiken om in te halen. En door bochten of grote vrachtwagens is het maar de gok of er wel of niet verkeer jou tegemoet komt. Dus voor je het weet rij je met tig kilometer per uur recht op andere auto af die ook had bedacht de inhaalstrook te gebruiken. Er wordt heftig getoeterd en met koplampen geknipperd. Snel schiet 1 van beiden terug zijn rijbaan op en geeft de ander vrijspel. Mijn hart zit in mijn keel. Stel ik mij aan? 

Ik vraag hardop of dit aan mij ligt of dat het gewoon gekkenwerk is. Het antwoord hierop was dat deze weg de Deadmens road wordt genoemd. Ik ben gerustgesteld. 

In die zin , dat het niet aan mij ligt, ik ben in orde. Niks aan de hand dus. Alleen even deze rit nog overleven.

Terug in Jinja voel ik de rust weer over me heen komen. Terug in het kalme leven. 

Irie. 

3 Reacties op “Good life at the Nile tot aan de Deadmens-road to kampala 

  1. Hey Ingrid! Goed om te kezen dat je zo kan genieten daar. Zowel de omgeving als de mensen om je heen. Maar wees alsjeblieft voorzichtig met jezelf ik wil je graag heel weer terug in Nederland hebben hoor.
    Dikke knuffel van Nico

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s